lunes, 21 de abril de 2014

Pasta de Mona... nova recepta


Una nova fórmula, que en vaig trobar a una de les llibretes que tinc en les fulles grogues i la veritat ha quedat molt be. No sé qui me la va donar, alguna iaia de les Quintanes, segur.
Jo la he adaptat a la Thermomix.





















INGREDIENTS PRE-FERMENT:
15 gr de llevat fresc.
100 cc d'aigua.
Farina de força la que entri.

PREPARACIÓ PRE-FERMENT AMB THERMOMIX
Posar a la thermomix l'aigua programar 37º  quan deixi de parpellejar la llum estirà calent.
Afegim el llevat, i mesclem una mica a velocitat 2. Anem posant farina amb la velocitat espiga fins que quedi una bola elàstica.
Llevem de la Thermomix i la posem a un bol amb aigua tèbia, quan suri ja estira al seu punt.

PREPARACIÓ PRE-FERMENT SENSE THERMOMIX
Es tracta de mesclar be el llevat amb l'aigua tèbia i anar afegim la farina fins fer la boleta.

INGREDIENTS MASSA:
250 grs de oli de girasol.
125 grs de aigua.
1 cullerada sopera de matafaluga ( anís en grano o matalauva) 
La pell de mitja llimona i la mateixa quantitat de pell de taronja.
3 ous.
140 gr de sucre.
Sobre 750 gr de farina de força
35 gr de llevat fresc.
Una mica de sal.
Cireres confitades, anisets, cabell d'àngel i un ou batut.

PREPARACIÓ AMB THERMOMIX:
Posem dins la gerra de la thermomix el sucre, la matafaluga i les pells dels cítrics, ho polvoritzem a velocidad 7-8-9 durant 30 segons. Si la matafaluga no esta prou feta pols, posem uns segons més.
Afegim l'aigua i programen 37º durant 5 minuts i així no se'n para la màquina, després ja anul·larem si cal. Velocitat 2.
Quan deixi la llum de parpellejar afegim el llevat, ho deixem uns segons que es mescli be tot. Pugen la velocitat ara a 4 i afegim els ous, el sucre, l'oli, ho deixem que es mescli be. Anul·lem el menú.
Afegim el pre-ferment i li peguem dos voltetes per a que es mescli.
Ara posem 600 gr de farina i una mica de sal,  programem velocitat 6 durant 20-30 segons. Tornem a programar la màquina en velocitat espiga i ho deixem amassar durant 5 minuts, anirem mirant per el bocal i li anirem afegim farina fins que quedi una massa que no s'enganxi als dits.
A mi m'ha tocat acabar-ho de amassar fora la thermomix, per que al final m'han entrat 750 gr de farina i més de 650 gr la màquina ja pateix. Depen molt el tipus de farina, de vegades entra més o menys.
Ara ha de reposar 8 hores a un ribell i en un lloc càlid, jo embolico el ribell amb una manta i desprès ho poso dins a un llit tapat amb l'edredó.
Una vegada passat el temps, ja es poden fer les mones, en la forma que vulguis i replenes del que t'agradi. Se tenen que tornar a deixar reposar fins que tornin a augmentar el seu volum. Abans de posar-les  al forn, se engalanen amb cirera confitada i anisets de colors i es pinten amb ou batut. El forn a 150º-160º.





















Esta és replena de cabell d'àngel.

PREPARACIÓ SENSE THERMOMIX:
Calenta l'aigua i fes una infusió amb la matafaluga. Cola-ho i posa-ho a un ribell, quant estigui tebi sobre 37º allí desfés el llevat; s'afegeixen els ous, el sucre, l'oli i la pells dels cítrics rallats, mescla-ho be fins que estigui tot ben incorporat. Poses el pre-ferment i després la farina poc a poc fins que no se't enganxi als dits. Treballar be la massa enèrgicament per que quedi tova.
El demès és tot igual...





















Aquí l'adornament diferent a la tradicional mona, es que era una mona preparada amb molt d'amor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis